Over ons

Walk to remember 1418 is een project met een 3-voudig doel:
  • Een sportieve prestatie: een wandeltocht van ongeveer 900 km vraag toch een zekere inzet en doorzettingsvermogen. Per dag worden ongeveer 30 km gewandeld.
 
  • Een herinnering aan een belangrijke historische gebeurtenis: de eerste wereldoorlog. Tijdens de wandeling ,van Nieuwpoort naar de Zwitserse grens langs de frontlinie van WO 1, worden een ganse reeks belangrijke oorlogssites, monumenten, begraafplaatsen en musea bezocht.
 
  • De koppeling met een goed doel. Er werd gekozen om het Fonds Aurore Ruyffelaere te steunen. Dit fonds heeft als doelstelling herinneringseducatie onder de aandacht te brengen ter bestrijding van alle vormen van extreem nationalisme, racisme en discriminatie en ter bevordering van de verlichtingsprincipes vrijheid, gelijkheid en broederlijkheid. Het project is een idee van Jan Feys maar wordt ondertussen ondersteund en mee uitgewerkt door een ganse reeks mensen (zowel wandelaars als begeleiders) maar ook door het Fonds Aurore Ruyffelaere en het Gemeenschapsonderwijs in de Westhoek. De wandeling start op 23/04/2018 en wil 36 dagen later de Zwitserse grens bereiken.

Het Team

Jan

Jan

Ik ben Jan Feys, bedenker en motor van het project Walk 1418. Ik ben heel blij dat ik een ganse reeks mensen rondom mij kon verzamelen die ofwel wilden meewandelen, begeleiden of aan de praktische voorbereiding van de tocht helpen. Op de eerste plaats staan 3 grote doelstellingen: een sportieve uitdaging, een herinnering aan wereldoorlog 1 en de koppeling aan een goed doel. Daarnaast komen echter nog een aantal andere belangrijke waarden naar voor. Tijdens dergelijke lange wandeltocht maak je nieuwe vrienden, maak je verrassende contacten maar leef je ook op een andere manier samen met mensen die je wel reeds kende maar waarmee je nu veel intensere gesprekken hebt. Tijdens de wandeltocht van meer dan een maand laat je ook eventjes het jachtige leven van onze maatschappij los. Je geniet meer van de kleine dingen maar moet ook wel eens in regen en wind op de tanden bijten.
Lieve

Lieve

Ik ben Lieve, ‘zusje’ van Jan. Mijn krakende knieën laten geen lange wandelingen toe, maar ik werk wel graag mee achter de schermen, als organisator, secretariaat, hulplijn, … en ook een paar dagen als begeleider en supporter. Net zoals mijn broer, heb ik de interesse voor de Grote Oorlog met de paplepel meegekregen: onze grootmoeder kon er levendig over vertellen. Onze ouders hebben de Tweede Wereldoorlog bewust meegemaakt, we hebben dus uit de eerste hand het besef meegekregen dat de geschiedenis zich niet mag herhalen. Daarom steun in ten volle dit initiatief en de doelstellingen van het Fonds Aurore Ruyffelaere!
Eric

Eric

Van opleiding ben ik een gespecialiseerd mecanicien in motoren en tractoren plus hydraulische aandrijvingen. Ik was hoofdverdeler van Same tractoren Italia en gaf mijn kennis door als lesgever mechanica en lassen-constructie in een VTI. Nu ik gepensioneerd ben, blijven historische tractoren en machines, en militaire voertuigen mijn grote hobby. En ik ben dol op buitenlandse reizen en kamperen met mijn Minerva. Ik ben zeer tevreden te kunnen meewerken aan het wandelproject Walk to Remember 14-18
Ria

Ria

Ik engageer mij reeds 25 jaar in organisaties die werken rond Vrede/ontwapening/geweldloze conflictoplossing en verzoening. Ik ben medeoprichter van een internationale coalitie die ‘wapens met verarmd uranium’ probeert te verbieden wereldwijd. www.icbuw.org In Leuven coördineer ik de verschillende vredesorganisaties in de ‘Leuvense Vredesbeweging’. Ook voor Leuven, één van de martelaarssteden, is 2018 een speciaal jaar, 100 jaar na het einde van WOI. Als hoogtepunt van het herdenkingsprogramma zal op 11 november 2018 de Vredesbeiaard in de abdij van Park worden ingehuldigd.
Vredesbeiaard
Ik neem deel aan de ‘Walk to Remember’ omdat ik in het verleden deelnam aan enkele voettochten en daardoor sterk geloof dat tijdens een voettocht en het contact met de mensen onderweg, een boodschap van vrede – verdraagzaamheid – solidariteit kan uitgedragen worden. Daar wil ik graag aan meewerken.
Ann

Ann

Mijn naam is Ann Dewyspelaere, verpleegkundige en wijkgenote van Jan, nl de Ruiter, Roeselare.
Door een simpele oproep in ons wijkkrantje in november 2016 werd mijn nieuwsgierigheid geprikkeld… 6 weken stappen van Nieuwpoort tot Zwitserland langs de frontlinie. Het sprak me op één of andere manier aan, uitdagend en boeiend. Het goede doel waarvoor gekozen werd, vind ik belangrijk. Geschiedeniseducatie moet blijven bestaan opdat we zouden herinneren en niet vergeten.
Ik stap een deeltje mee maar ga vooral mee als begeleidster.
Tom

Tom

Ik heb als leraar, samen met Johan Block en het Erasmusatheneum van Deinze, meer dan tien jaar “geopereerd” op het front tussen Nieuwpoort en Ploegsteert. Klemtoon was altijd de herbeleving in groep van een intense aanwezigheid in een streek met veel couleur locale, bij nacht en ontij, in vreemde talen en logies en transportmiddelen. Zodat de herinnering levenslang werd.
Johan

Johan

Johan Block , gepensioneerd leerkracht Geschiedenis sedert 2017. Sedert 1979 verbonden aan het GO en ook ex- collega van Aurore Ruyffelaere, gids aan de provincie Oost-Vlaanderen en sedert 1993 zelfstandige leerkracht Spaans in bijberoep privé én in dienstencentra te Deinze en Aalter. Samen met Tom Verhaegen heb ik meer dan 10 jaar de leerlingen van het laatste jaar ASO van het Erasmusatheneum Deinze begeleid in een uniek project “ de driedaagse van Ieper “, een inleefreis. De leerlingen staken de driedaagse zelf in elkaar. Tom Verhaegen en ik zorgden voor de format die we elk jaar lichtjes aanpasten. Onze laatstejaars vertrokken om 08. 00 u vanuit het station van Deinze verkleed als Duitse, Britse , Franse soldaten, als verpleegsters . Al zingend, krijsend stapten ze naar de frontlijn, naar Ieper, naar Nieuwpoort om te eindigen in Dranouter of in Ploegsteert . Op het terrein langs de frontlinie of langs de Salient van Ieper overbrugden ze vier jaar oorlog . heel wat aspecten kwamen aan bod. Soms kregen ze uitleg van ex-militairen , van ingehuurde gidsen. Drie dagen aan één stuk gidsten de leerlingen zelf ook hun medeleerlingen over architectuur tot bewapening en over de verschrikkingen van de oorlog . Ze gebruikten frontkaarten, satellietfoto’s, deden rally’s en droppings. Ze speelden muziek met instrumenten die ze zelf meebrachten, zongen zelfgemaakte liedjes met een boodschap, herspeelden het kerstbestand in situ, deden politieke debatten, brachten poëzie. We sloten elke driedaagse af met de vredesgedachte in café Oud Rijsel in Ieper waar we onze boterhammen mochten opeten en waar een laatste act werd opgevoerd… De laatste drie jaren reflecteerden de leerlingen meer over het tema “herdenken en hérdenken van WO1” . Op de talloze kerkhoven van Geallieerde en Duitse soldaten maakten ze filmpjes gebaseerd op scenario’s die ze zelf schreven. Alles werd gedaan om te vermijden dat leerlingen bundels moesten invullen in musea….. Ik voeg er nog aan toe dat onze school Erasmusatheneum Deinze in 2013 het Solferino War Cimetery in Brielen had geadopteerd van waaruit onze leerlingen een zakje met aarde gevuld hebben dat werd doorgestuurd samen met de aarde van meer dan 60 andere kerkhoven naar de Flanders Fields Memorial Garden in Londen. Op 6 nov 2014 werd één leerling van onze school uitgekozen om de the Exhortation  te speechen in aanwezigheid van de Belgische koning Filip en de Engelse Queen Elizabeth. Vandaar dat dit project “Walk to Remember” mij zo boeit.
Ria Delaere

Ria Delaere

Ik ben Ria Delaere. Tijdens de Walk to Remember wil ik graag mijn grenzen verleggen, de wandellat weer wat hoger leggen. Dat deed ik eerst op de Refugeewalk toen ik uit solidariteit met de vele vluchtelingen meestapte met duizend anderen. Deze Walk zal me anders beroeren, met respect voor de duizenden soldaten die hun leven gaven in de Eerste Wereldoorlog en in de hoop dat er nooit meer een Wereldoorlog komt.
Martine

Martine

Ik ben Martine Dufour 59 jaar en de schoonzus van Jan. Ik heb dit engagement aangegaan om hem te steunen en het is trouwens een kans om de tocht mee te kleuren. Dit project is een hele uitdaging en het is super om te zien hoe dit mensen samenbrengt die naar hetzelfde doel streven.
Rosemie

Rosemie

Ik ben Rosemie, vroedvrouw, nog parttime werkzaam in het ziekenhuis Gasthuisberg in Leuven. Het meestappen op deze WOI linie wil ik voor mezelf kaderen in het stappen voor vrede. Een signaal geven dat dit zo levensbelangrijk is, en dat ik er een inspanning wil voor doen. En hierbij wil ik sponsors zoeken om dit waardevol project te steunen. Dit zal mijn motivatie nog vergroten en kracht bijzetten. Het begint bij mezelf, en dan bij mijn kinderen en kleinkinderen om een basis mee te geven om vredevol om te gaan met mekaar. En in mijn directe leefomgeving probeer ik in harmonie te leven, en zo nodig conflicten op een geweldloze manier op te lossen. Hierbij is duidelijke communicatie heel belangrijk om misverstanden tegen te gaan. Op zich ga ik graag wandelen, genieten van de natuur, vaak in stilte . En nu begint het voorbereidende werk om voldoende km per dag aan te kunnen. Ik ga ervoor
Sam

Sam

Ik ben Sam Goethals, de zoon van Gerda. Ik ben 31 jaar oud en werk als bediende bij TVH in Waregem. Tijdens de wandeling van Jan ga ik 10 dagen mee als begeleider, in dezelfde periode dat mijn moeder ook meewandelt. Ik werk mee aan de wandeling omdat ik het een mooi project vind en Jan hier zoveel mogelijk wil in steunen. Zelf heb ik ook heel wat interesse in het thema WOI