Stappen voor vrede

Terwijl Jan en zijn afwisselende compagnons stappen en /of voor 1000-en-1 dingen zorgen zodat iedereen kan eten, slapen, vervoerd worden, een babbel heeft op tijd en stond, … en nog veel meer, houdt Rosemie het volgend pleidooi om te investeren in VREDE. Dit willen we graag delen met iedereen die de blog volgt. Investeer in VREDE, niet in OORLOG Hoe komt het dat haast niemand zich afvraagt wat het heeft opgebracht , die bombardementen die we onze gevechtsvliegtuigen duizenden kilometers verderop laten uitvoeren? De voorbije 20 jaar werd in België geen enkele militaire operatie geëvalueerd. Daarom trekt Vredesactie de discussie op gang. En hier een greep uit belangrijke vragen : – We vragen een debat dat antwoord moet geven op vele vragen vooral vraag naar transparantie rond militaire acties. De indruk ontstaat dat het debat gedomineerd wordt door militaristen en dat België de 2 % wil halen voor hun defensie-uitgaven, nu is dat 1 % – Dragen de militaire interventies bij aan de opbouw van een stabielere en vreedzame wereld ? – Waarom wil onze regering geen werk maken van een andere manier om aan vrede te werken? – Hoe dergelijke uitgave (3,4 miljard € voor 34 nieuwe gevechtsvliegtuigen, 2 fregatten en ander materiaal) rechtvaardigen in een periode waar er systematisch besparingen worden opgelegd aan justitie, milieubescherming, strijd tegen armoede, gezondheidszorg, internationale solidariteit, mobiliteit ? – Wij vragen dat België het VN-verdrag tekent, op 7juli 2017 tekenden 122 dit verdrag dat kernwapens verbiedt. – Wij vragen de verwijdering van de tactische Amerikaanse kernwapens in Kleine Breugel, België negeert het internationaal recht door illegale kernwapens te stationeren en nieuwe gevechtsvliegtuigen en nieuwe gevechtsvliegtuigen uit te rusten met een nucleaire capaciteit. – Wij stellen voor om een Vredesfonds op te richten of een Ministerie van Vrede , 2 mogelijkheden om gerichter aan een duurzame vrede te bouwen. Vraag aan de belastingsdienst het bedrag van ons belastingsgeld dat naar de aankoop van de nieuwe gevechtsvliegtuigen gaat, op een rekening te storten die er duurzame en vredevolle initiatieven mee financiert (VRAK= Aktie Vredesbelasting) Veiligheid ligt ieder mens nauw aan het hart, het is een van onze basisbehoeften. Conflicten worden duurzaam opgelost door overleg, door samenwerking en in een houding van geweldloze weerbaarheid. Veiligheid bekomt men niet door zijn militaire defensiebudget te verdubbelen. Veiligheid gaat om investeren in mensen, niet in wapens. Liefst 125 onderzoekers van de Vlaamse universiteiten ondertekenden een open brief van Vredesactie aan bevoegd minister Philippe Muyters (N-VA). Zij willen niet dat hij het makkelijker maakt om subsidies te krijgen voor onderzoeken met militaire doeleinden. “Dit zal leiden tot een verschuiving van middelen ten nadele van civiel onderzoek,” zegt Lieven Bervoets, professor biologie aan de Universiteit Antwerpen. “Een overheid moet keuzes maken. Ze kan een euro slechts eenmaal uitgeven. Ofwel doet ze dat aan onderzoek dat onze levenskwaliteit verhoogt, ofwel investeert ze in onderzoek naar wapentuig dat de kwaliteit van het doden verhoogt.”( 1) ‘Vredesbewegingen, zoals in Leuven, volgen dit dossier mee op en bevragen de rector van KU Leuven ivm de contacten tussen Defensie en academici en stellen alternatieven voor om aan Vrede en veiligheid te werken.’ Verslag : Rosemie Verschaeve Bronnen http://geen gevechtsvliegtuigen.be http://www.vredesbelasting.be/vrak.html Brief van Ludo De Brabander , woordvoerder Vrede vzw (1 ) Artikel in “ de Morgen” 17/05/2018 : “ investeer niet in militaire research “

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *