11 mei – dag 19

Vandaag stond er een drukke dag met veel bezoekjes op het programma. Terwijl Ann en Sam afscheid namen van Ria en Rosemie in het station, wandelden Jan en Gerda reeds van Vacherauville naar le Champ de bataille de Verdun waar een groot deel van de dag zou doorgebracht worden. Aan het fort de Douamont vergezelden de begeleiders opnieuw de wandelaars om de omgeving te bezichtigen. Daar wist Jan te vertellen dat Verdun de grote trots is van de Fransen, vandaar de omvang van deze site. Hier wisten de Fransen immers op hun eentje (in tegenstelling tot de slag aan de Somme waar ze de hulp van de Britten nodig hadden) de Duitsers tegen te houden. Na het fort gingen we het Ossuaire de Douaumont binnen. Na een introductiefilm en een klim in de toren waar we een uitzicht hadden op de site, volgde een bezoek aan de binnnenkant van het Ossuaire waar de beenderen bewaard worden van zo’n 130.000 onbekende Franse en Duitse soldaten die in de slagvelden van Verdun gesneuveld waren. Hierna volgde nog een bezoek aan de Tranchée des Baïonnettes, het monument Israelite, het verwoeste dorp Fleury en het Memorial de Verdun. Daarna ging de tocht verder richting centrum Verdun waar nog de kathedraal en het Centre Mondial de la Paix bezocht werden. Daar zou normaal gezien de wandeling ook eindigen, maar onvermoeibaar als ze zijn, besloten Jan & Gerda nog de laatste kilometers tot aan het hotel ook te wandelen zodat ze de volgende dag daar ook kunnen starten.

Eén gedachte over “11 mei – dag 19”

  1. Hallo ‘Walkers’, het ziet er daar niet slecht uit zonder ons. Geniet van de wandelingen, het uitzicht, de goede gesprekken en elkaar.

    Veel groetjes, Rosemie en Ria

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *